Page 1 of 1

Is HGE slow?

PostPosted: Wed Aug 19, 2009 7:42 am
by barney
Hi there, fellow developers again!
I'm using Magic Particles with HGE but it seems to be sometimes, really slow. Like, when i create a system about 200-300 particles the fps drops from 450 to 200 and when i create about, over 1000 particles the fps drops dramaticly, to 40-50 fps and over 2000 it drops to 15 - 20 fps. Is there a way to solve this problem? Is it HGE? Thanks!

Re: Is HGE slow?

PostPosted: Wed Aug 19, 2009 12:47 pm
by Odin_KG
matrix_fps.jpg
FPS for HGE
matrix_fps.jpg (302.58 KiB) Viewed 22750 times


HGE-wrapper (Delphi) shows FPS=102 for 6481 particles. (AMD 2800 64+/ GF 6600GT)

Is there a way to solve this problem?

I think you use debug-mode.

Re: Is HGE slow?

PostPosted: Wed Aug 19, 2009 3:00 pm
by barney
No I'm using the release version. Ah, sorry, forgot to mention my hardware. I'm on a laptop 1.43 Ghz Dual Core but my graphics adapter is not so good, i think that should be the problem. Thanks :)

Re: Is HGE slow?

PostPosted: Wed Aug 19, 2009 3:51 pm
by Odin_KG
I'm on a laptop 1.43 Ghz Dual Core but my graphics adapter is not so good, i think that should be the problem.

Yes. I think the same. But my graphics addapter is 4 years old :) .

Re: Is HGE slow?

PostPosted: Wed Aug 19, 2009 4:44 pm
by barney
Haha :) Considering I have a 2 year old and very cheap laptop, those results are also quite possible :)

Re: Is HGE slow?

PostPosted: Wed Aug 19, 2009 5:06 pm
by Odin_KG
I think your graphic addapter was made by SYS. It is very slow addapter which takes the memory from motherboard.

Re: Is HGE slow?

PostPosted: Wed Aug 19, 2009 7:00 pm
by barney
Let's see what device manager says:
Mobile Intel 965 Express Chipset Family - I think it has 256 mb shared. No doubt, it is a slow graphics card, but I'm happy with my Team Fortress 2(in dx 8 mode ) :lol: